Διαδικτυακή Εσπερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 05/12/20

 

Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών συγχαίρει την Ακαδημία Εθελοντισμού “ΗELPHELLAS” και τον φορέα κοινωνικής υποστήριξης “ΘΕΛΩ” με Πρόεδρο την κα Κορίνα Λιούτα και με πρωταγωνιστική συμμετοχή τον κ. Γαμπιεράκη Γιώργο, που συνδιοργάνωσαν τη διαδικτυακή εσπερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού το Σάββατο 5/12/2020 με ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα όπως «Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα της Κρίσης», σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αμαρουσίου, την ΚΕΔΑ και τη στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση με το Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών, υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ένα θέμα τόσο σημαντικό γιατί ο Εθελοντής είναι πρώτα Ενεργός Πολίτης και γιατί μόνο ένας Ενεργός Πολίτης μπορεί να είναι και Εθελοντής Πολίτης. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, με τόσες ξεχωριστές ζωντανές συνδέσεις. Κρατάμε το θετικό μήνυμα της ημέρας τη δικτύωση όλων των Ελλήνων μέσω του Εθελοντισμού.

Εκτός από τους εκπροσώπους του Κ.Π.Ε.Π., την κ. Πλατσίδου Μαρία και την κ. Χατζηνικολάου Σοφία, απηύθυναν χαιρετισμό και πολύ σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας μας, όπου έδωσαν τη δική τους οπτική για τον εθελοντισμό ως ευκαιρία ζωής:

~ ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,

~ o Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης

~ Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη

~ η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

~ ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ

~ ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

~ ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα κλίματος, ενέργειας, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κ. Γεώργιος Κρεμλής

~ ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου

~ ο Δήμαρχος Αμαρουσίου , Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Η συνεργασία των δύο μη κερδοσκοπικών φορέων ενώνει ουσιαστικά και συνδέει για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπαιδευτικά, διαδραστικά και κοινωνικά τον Ενεργό Πολίτη με τον Ενεργό Πολίτη – Εθελοντή, που είναι τόσο απαραίτητος σήμερα στην χώρα μας, για την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της Πατρίδας μας, μαζί λοιπόν δημιουργούν έναν κοινωνικό χώρο στο οποίο βρίσκει έκφραση μια νέα υγιή κοινωνία Ενεργών και Εθελοντών Πολιτών! Ο Εθελοντισμός δεν είναι ένας απλός ρόλος, είναι στάση ζωής με στόχο όχι την πρόσκαιρη αντιμετώπιση ενός προβλήματος αλλά τη συνεχή παρουσία του Εθελοντή.

Μέσα από 20 διαφορετικές ενότητες που θα καλύψουν όλο το φάσμα των απαιτήσεων, ακολουθώντας όλα τα πρότυπα συστήματα εκπαίδευσης του εξωτερικού σε συνεργασία και με την Επιστημονική Εκπαίδευση Ενηλίκων. Σκοπός η προετοιμασία του Εθελοντή να θωρακίσει πρώτα τον εαυτό του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει στο ευρύτερο περιβάλλον του. Όμως πολύ σημαντικό ρόλο έχει και η ενδυνάμωση του ατόμου που θα ασχοληθεί με τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜO σε όλες του τις μορφές. Η ευαισθητοποίηση αλλά και η απόκτηση της εθελοντικής συνείδησης στην καθημερινότητά μας, μονάχα μέσα από την εκπαίδευση που παρέχουμε από την πρώιμη ηλικία ως και την Τρίτη ηλικία, μπορεί να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα με την καλλιέργεια αξιών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση, τεχνικές ειρηνικής συνύπαρξης και προτύπων ήθους, συνδυασμένης με τη διάθεση ενεργούς κι ενσυνείδητης κοινωνικής προσφοράς, μπορούμε να ευελπιστούμε ότι η Χώρα μας θα πορευτεί στο μέλλον με κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη.

Με τη συμπόρευση των δύο φορέων θα προετοιμαστούν οι σωστοί Εθελοντές. Καλλιεργώντας την Ατομική, την Κοινωνική Ευθύνη των Πολιτών αλλά και την Συνυπευθυνότητα έναντι του κοινωνικού συνόλου ως αυριανοί Ενεργοί Πολίτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν σαν προσωπική υπόθεση ό,τι γίνεται στη δημόσια ζωή. Διαμορφώνουμε μια νέα γενιά Ενεργών – Εθελοντών Πολιτών που θα αποτελέσει τη βάση για κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Το Κ.Π.Ε.Π. θα ενισχύει όλους όσους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχουν ταχθεί να προσφέρουν χρόνο, θετική ενέργεια και πόρους στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Η Ακαδημία Εθελοντισμού ανέδειξε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και μας έκανε να σκεφτούμε πόσο απαραίτητη και ωφέλιμη είναι η συλλογική δράση όλες τις ημέρες του χρόνου, τόσο για τους ανθρώπους που το χρειάζονται, όσο και για εμάς τους ίδιους αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.

Esper 5/12/20