ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Aγαπητοί μας σπουδαστές

Η Παγκόσμια  Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα.. Δεν είναι γιορτή , είναι υπενθύμιση.

Σας αποστέλλουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Με αφορμή την 8η ΜαρτίουΠαγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, η Επιτροπή Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ τιμά τις γυναίκες και τους αγώνες τους για έναν καλύτερο κόσμο. Με σύνθημά της, «Δεν γιορτάζουμε, ούτε δεχόμαστε επισκέψεις»δηλώνει ότι η 8η Μαρτίου δεν είναι μία ημέρα γιορτής και εμπορευματοποίησης, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες των γυναικών του παρελθόντος, ημέρα αποτίμησης και διεκδίκησης, πρόσκλησης σε νέες δράσεις για συνέχιση των αγώνων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, για μια κοινωνία, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας, μια κοινωνία συνεκτική, με ισότιμες έμφυλες σχέσεις και απαλλαγμένη από φαινόμενα έμφυλης βίας.

Μπορεί για το δυτικό κόσμο τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, στην επιλογή της μητρότητας, στην αυτοδιάθεση του σώματος να θεωρούνται ως ένα βαθμό αυτονόητα, αλλά υπάρχουν και κοινωνίες που αυτά δεν θεωρούνται δεδομένα.  Ακόμη και στον δυτικό κόσμο, η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας Φύλων, η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των 27 κρατών σε ζητήματα ισότητας φύλου.

Οι πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων δεν είναι πολυτέλεια στην περίοδο της κρίσης και της πανδημίας. Είναι προϋπόθεση για μια δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία. Σε μια τέτοια κοινωνία,  μια θεματική ημέρα, όπως η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικώνδε θα είχε καμία αξία. Σήμερα όμως μας θυμίζει όσα μένουν ακόμη να κατακτηθούν. Ζητούμενο είναι ακόμη η ισότητα.

Για φέτος, στον ψηφιακό κόσμο που περνούμε τις μέρες μας, σας προτείνουμε μια περιήγηση στην ψηφιακή έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό & τη Δημοκρατία: «Ο Φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974 – 1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις». Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (2018) και η Επιτροπή Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής συμμετείχε στις δράσεις της.

http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=111I462I1209I646I458482